Esasen arabuluculuk, hukuki bir uyuşmazlığın çözüme kavuşturulması amacı ile geliştirilen bir yöntemdir. Bu yöntemde hem uyuşmazlığın tarafı olan kişiler, hem de bağımsız ve tarafsız bir üçüncü kişi mevcuttur. Yöntemin temel amacı ise, sorunun mahkeme dışı, kesin ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasıdır. “İhtiyari arabuluculuk nedir” şeklinde yapılan sorgular için gerekli detaylar ise aşağıda verildiği gibidir.
İhtiyari Arabuluculuk Nedir?
Günümüzde oldukça popüler bir alternatif çözüm yolu olan ihtiyari arabuluculuk, herhangi bir zorlama durumu mevcut olmadığı halde, tarafların arabulucuya başvurması sürecine verilen isimdir. Bu sayede, tarafların üzerinde serbest bir şekilde tasarruf etme hakkına sahip oldukları tüm özel hukuk uyuşmazlıklarının, bu arabuluculuk yöntemi ile çözüme kavuşturulması mümkündür.
Hangi Davalar İçin İhtiyari Arabuluculuğa Başvurulabilir?
İhtiyari arabuluculuk başvurusu yapılabilecek dava ve işler şunlardır;
- Maddi ve manevi tazminat davaları,
- Mirasta mal paylaşımı,
- Boşanma davalarında mal paylaşımı,
- Murisin muvazaası nedeni ile açılan davalar,
- Kıdem tazminatı davaları,
- Boşanma davalarında maddi ve manevi tazminat talepleri, ile ilgili iş ve davalarda ihtiyarı arabuluculuk için başvuru gerçekleştirilebilir.
İhtiyari Arabuluculukta Başvuru Süreci ve Zamanaşımı:
Uyuşmazlığa taraf olan kişilerin hem dava açılmadan önce hem de dava açıldıktan sonra ihtiyari arabulucuya başvurmaları mümkündür. Bu sebeple tarafların söz konusu başvuruda hemfikir olmaları durumunda, uyuşmazlığın her aşamasında başvuru yapma imkânı mevcuttur.
Dava açıldıktan sonra mahkeme de tarafların arabulucuya başvurmaları hususunda bilgilendirme yapabilir. Öyle ki, mahkeme bu konuda gerekli teşviklerde de bulunabilir.
Uyuşmazlığın taraflarından ikisinin ortak başvurusu üzerine sürece başlanabileceği gibi, tarafların biri, diğer tarafa teklifte de bulunabilir. Uyuşmazlığın tarafı olan kişinin, diğer tarafa yönelttiği bu teklifin 30 gün içerisinde cevaplanması gerekir. 30 gün içerisinde herhangi bir cevap verilmemesi durumunda, reddedilmiş kabul edilir. Yani ihtiyari arabuluculuk için zımni ret süresi 30 gün olarak bilinir.
Her iki ihtimalden birinin sonucu olarak tarafların arabulucuya başvuracaklarına yönelik beyanda bulunmaları durumunda, yargılama mahkeme tarafından azami 3 ay olacak şekilde ertelenir. Tarafların yeniden birlikte başvurmaları üzerine, bu süre 3 aya kadar uzatılabilir.