Basında biz
Alfa Arabulucuk, uzman kadrosu ve tecrübesiyle hukuki çözüm süreçlerindeki etkin rolüyle dikkat çeken bir arabuluculuk firmasıdır. ‘Basında Biz’ sayfası, Alfa Arabulucuk’un medyada yer alan haberleri, başarı hikayelerini ve sektöre dair güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz bir platformdur. Burada, çeşitli çözüm süreçlerinde Alfa Arabulucuk’un başarılı sonuçlarını, müşteri memnuniyetlerini ve sektördeki liderliğini gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca, yenilikçi yaklaşımlarını, etkileyici projelerini ve sektördeki öncü rolünü keşfedebilirsiniz. ‘Basında Biz’ sayfası, hukuki çözüm süreçlerine ilgi duyan herkes için değerli bir bilgi kaynağıdır.
Zorunlu hale getirilen ve 1 Eylül 2023 itibarıyla uygulanmasına başlanacak kiralama üzerine arabuluculukla yılda yaklaşık 80 bin kira uyuşmazlığı, mahkemelere gitmeden en fazla bir ayda çözüme kavuşturulacak.
Peki ama nasıl?
Konuyu Alfa Arabuluculuk kurucusu Dr. Ural Aküzüm’e sorduk:
Ural Hocam, kira uyuşmazlıklarında arabuluculukla ilgili nasıl bir süreç bizi bekliyor. Öngörüleriniz nedir?
Nisan ayında Resmî Gazete’de yayınlanan ve 1 Eylül tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki uyuşmazlıklarda da arabuluculuk zorunlu hale getirilmiştir.
1 Eylül tarihinden önce Yerel Mahkemede, İstinaf Mahkemesinde veya Temyiz Mahkemesinde hâlâ görülmekte olan davalar bu şarta tabi değildir, ilgili davalar başladıkları gibi devam edeceklerdir.
1 Eylül tarihinden itibaren; ihtiyaç nedeniyle tahliye davası, taşınmazın satılması halinde yeni malikin açacağı ihtiyaç davası, taşınmazın yeniden inşası ve imarı nedeniyle açılacak tahliye davası, yazılı tahliye taahhüdüne dayalı tahliye davası, kira bedelinin ödenmemesi üzerine iki haklı ihtar nedeniyle açılan tahliye davası, kiracının veya eşinin aynı ilçede konutunun bulunması sebebiyle tahliye davası gibi Borçlar Kanunu’ndan kaynaklanan tahliye davalarının tamamı arabuluculuk sürecine dahil olacaktır.
Kira tespiti davaları da arabuluculuk sürecine dahil olacaktır.
Ural Hocam taşınmaz sahibi veya kiracı olan kira sözleşmesinin tarafları hangi alanlarda dikkat etmeliler? Arabuluculuk neyi yeni olarak hayatımıza sokacak?
Kira üzerine uyuşmazlıklarda alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak arabuluculuğa başvurulduğunda, arabulucu tarafları karşılıklı görüşme ve müzakere yapmak üzere davet eder.
Bu görüşmeye katılmayan taraf, ilerde davasını kazansa dahi yargılama giderleri ile muhatap olabilmekte ve lehine avukatlık ücreti tayin edilememektedir.
Borçlar Kanunu’nda belirlenen dava yolu ile tahliye söz konusu olan davalarda arabuluculuk başvurusu yapılacaktır. Borçlar Kanunu’ndan kaynaklanan tahliye davaları dışında, taraflar kira sözleşmesinde kiracı lehine hüküm kurabilir, örneğin ihtiyaç dışı tahliye sebeplerinin uygulanmayacağı yönünde anlaşabilir.
Arabuluculuk süreci tarafların anlaşması ile sona ermişse, arabuluculuk anlaşması doğrudan taraflarca yerine getirilmektedir. Taraflar anlaşmayı yerine getirmediği takdirde, Sulh Hukuk Mahkemesi’nin vereceği icra edilebilirlik şerhi ile mahkemeye başvurulabilmekte ve icra edilebilir pozisyona gelmektedir.
Arabuluculuk sürecinde tarafların anlaşmaması halinde, doğrudan başvuran taraf dava açmaktadır. Arabulucuya hem kiracı hem de mal sahibi başvurabilmektedir. Taraflar, taleplerine göre dava açmakta kararlı oldukları konuları arabulucuya götürebilmektedir.
İlamsız icra yoluyla İcra Hukuk Mahkemesi’nin çözümleyeceği tahliye davalarında arabuluculuk zorunlu değildir. Zorunlu olmasa da ihtiyari olarak arabuluculuk müessesesi ile çözümlenebilmektedir.
Hocam genel olarak arabuluculuk süreçleri başlangıcından bugüne nasıl gelişti? Lider kuruluşlardan Alfa Arabuluculuk olarak görüşlerinizi paylaşabilir misiniz?
6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun, 2012 yılında yürürlüğe girmesinden itibaren uyuşmazlıkların 70%’i tarafların anlaşması ile sona ermiştir.
Arabulucular, sistematik iletişim ve etkileşim tekniklerini uyguladıkları görüşmeler ve müzakereler yaparak tarafları bir araya getirmektedir. Tarafsız ve bağımsız kimlikteki arabulucular, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemini gerçekleştirmektedir.
Ticari hususlarda, İş Kanunundan kaynaklanan ve tüketiciden kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabuluculuk zorunlu olarak uygulanmaktadır.
Teşekkür ederiz Ural Hocam!
Arabulucular, yoğun mesaiyle çalışan mahkemelerin yükünü hafifletti. Alfa Arabuluculuk’tan Av. Arb. Ural Aküzüm, “2020’de tüketici uyuşmazlıklarında yüzde 59, iş uyuşmazlıklarında yüzde 53, ticari uyuşmazlıklarda yüzde 51 başarı elde edildi. Eskiden bin güne uzanan mahkeme süreçleri arabuluculuk sayesinde ortalama 20 günlere düştü” dedi.
Adalet Bakanlığı tarafından hukuk sistemine kazandırılan arabuluculuk yöntemi, iş, ticaret ve tüketici uyuşmazlıklarının kısa sürede çözülmesini sağlıyor. Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 2020’de iş uyuşmazlıklarında 276 bin 597 dosyadan 145 bin 384’ü taraflar arası anlaşmayla sonuçlandı.
İş uyuşmazlıklarında 555 günü bulan karar süreci, arabuluculuk yöntemiyle 20 güne düşürülerek 1 yılda yüzde 53 başarı oranı elde edildi. 2018’de iş uyuşmazlıklarında zorunlu hale getirilen arabuluculuk yöntemi, 3 yılda yüzde 61 başarı oranına ulaştı. Arabuluculuk yönteminin uyuşmazlıkların çözümünde işlevsel bir araç haline gelerek iş ve ticaret mahkemelerin yükünü hafiflettiğini belirten Alfa Arabuluculuk’tan Av. Arb. Ural Aküzüm, “Yıllık ortalamalara baktığımızda 450 iş mahkemesinin ve 65 ticaret mahkemesinin bir yılda baktığı dosyaların, arabulucular tarafından kısa sürede çözüme kavuşturulduğunu görüyoruz” dedi.
Adalet Bakanlığı tarafından 2013’te ihtiyari olarak başlatılan arabuluculuk yönteminin iş, ticari ve tüketici uyuşmazlıklarında zorunlu olarak uygulandığını hatırlatan Alfa Arabuluculuk’tan Av. Arb. Ural Aküzüm, “Arabuluculuk yöntemi ile ticari ve tüketici uyuşmazlıklarında 2020 yılında sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 59 oranlarında başarı oranı elde edildi. Bu uyuşmazlıkların çözümü ilk derece mahkemelerinde 2 yıl sürerken, Bölge Adliye Mahkemeleri ve Yargıtay’da bu süre ortalama bin günü buluyordu. Arabuluculuk yöntemi sayesinde ticari uyuşmazlıklar artık ortalama 30 günde çözüme kavuşuyor” dedi.
TARAFLARLA ÇÖZÜM ORTAKLIĞI
Uzun süren mahkeme süreçleri nedeniyle uyuşmazlıkların kısa sürede sonuca bağlanamamasının yarattığı psikolojik ve maddi yüklere dikkat çeken Aküzüm, “Arabuluculuk yöntemi bu yükleri ortadan kaldırdı. Alfa Arabuluculuk olarak 2020 yılından bu yana gizlilik, güven, eşitlik ve tarafsızlık ilkelerini gözeterek verdiğimiz hizmet aracılığıyla taraflarla çözüm ortaklığı kuruyoruz. Ekonomik, hızlı, kazançlı bir çözüm yolu olan arabuluculuğa giderek artan talebi en iyi şekilde karşılayarak, bu hizmetin yaygınlaştırılmasına yönelik öncü adımlar atıyoruz” ifadesinde bulundu.