Skip to content Skip to footer

Arabuluculuk Görüşmelerinde Sonuç Uyuşmazlıkla Biterse Ne Olur?

Özel hukuk temelli olan uyuşmazlıkların bir an evvel çözüme kavuşturulabilmesi amacıyla hayata geçen arabuluculuk, henüz yeni yeni bilinirlik kazanan bir kavramdır. Bu kavramın her geçen gün biraz daha geniş bir alana yayıldığını, her geçen gün daha fazla sorunu kısa süre içerisinde çözüme kavuşturduğunu söylemek mümkündür. Ancak arabuluculuk görüşmelerinde sonuç konusunda her zaman olumlu haberler almak ne yazık ki mümkün değildir. Arabuluculuk görüşmelerinde uyuşmazlık çıkması halinde izlenmesi gereken adımlar ise aşağıda verildiği gibidir.

Arabuluculuk Görüşmelerinde Sonuç Olumsuz Çıkarsa Ne Olur?

Arabulucuya herhangi bir uyuşmazlık kapsamında başvuran kişiler, genel itibarıyla 3 ila 4 hafta aralığını kapsayan bir sürede uzlaşma elde eder. Arabuluculuk faaliyetine rağmen uzlaşma elde edilememesi durumunda ise taraflardan biri mahkeme açılması için başvuruda bulunur. Özellikle arabuluculuk faaliyetinin ön koşul olduğu davalarda, arabulucu tarafından onaylanmış olan belgenin dilekçe dosyasına eklenmesi gerekir. 

Arabuluculukta Dava Açma Süreleri

Arabuluculuk görüşmelerinde sonuç her zaman olumlu çıkmaz. Kimi durumda taraflar iki tarafın da ortak çıkarlarına hitap eden bir sonuca ulaşamaz. Bunun sonucunda ise taraflardan biri dava açmak için başvuruda bulunur. Başvuru için gerekli olan azami süre, açılacak olan davanın ve uyuşmazlığın türüne göre değişkenlik gösterir. 

Yukarıda arabuluculuk görüşmelerinde uyuşmazlık çıkması durumuna yönelik verilen bilgiler, örnekler ile pekiştirilebilir. İşe iade başvuruları için talep edilen arabuluculuk faaliyetinde, sonucun anlaşma ile nihayete kavuşmaması durumunda; son tutanağın düzenlenmiş olduğu tarihten itibaren iki hafta içerisinde işçi tarafından dava açılması gerekir. Ticari uyuşmazlıklarda dava açma süresinin 6 hafta olduğu, özel durumlarda ekstra 2 hafta uzatılabileceği bilinir.

İşçilik alacaklarına yönelik uyuşmazlıklarda ise dava açma süresi, tabi olduğu zamanaşımına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu durumda arabuluculuk görüşmelerinde sonuç tarihi, anlaşmazlık tutanağının ne zaman düzenlendiği gibi bilgiler önem taşımaz. Dolayısıyla işçinin alacağına yönelik zamanaşımı süresi dolmadığı sürece dava açılabilme hakkı düşmez. İşçilik alacaklarında zamanaşımı süreleri ise arabuluculuk görüşmelerinde uyuşmazlık çıkması sonucunda; dava açma sürelerinin değişkenlik göstermesi gibi değişkenlik gösterir. 

Arabuluculuk ve süreç hakkında daha fazla bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçin.  Sosyal medyada bizi takip etmeyi unutmayın!

Bilgi Al
💬 Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba,

Size nasıl yardımcı olabiliriz?